Er valt nog veel te verbeteren aan de fietsroutes in Zuid-Kennemerland. Om dit zelf te ervaren gingen ChristenUnie lijsttrekkers Frank Visser (gemeente Haarlem) en Frank Cornet (gemeente Velsen) vandaag op een tandem twee noord-zuid fietsroutes verkennen tussen beide gemeenten. Conclusie: er zijn nog veel barrières en het fietscomfort moet beter. “Juist tijdens een storm merk je hoe vervelend die knelpunten zijn omdat je moet omfietsen en door onnodig veel hobbels minder comfortabel op je fiets zit” aldus de beide lijsttrekkers.
Speciaal voor starters heeft Velsen sinds 2014 een starterslening. Voor nieuwbouwwoningen in IJmuiden konden starters €20.000 lenen bovenop de hypotheek. Er is slechts zeven keer gebruik van gemaakt. Dit is te weinig. Nu ligt er een voorstel om de starterslening te verbreden: hij mag voor heel Velsen aangevraagd worden en ook voor bestaande woningen.
Gezond zijn willen we allemaal. De gemeente zet zich in voor gezondheid in Velsen. Maar wist je dat mensen die minder geld hebben, vaker een gezondheidsachterstand hebben? Armoede hangt samen met een kortere levensverwachting en minder lang leven in goede gezondheid. Ook in Velsen zien we grote verschillen in gezondheid. De ChristenUnie wil dit anders en geeft de wethouder adviezen mee voor het uitvoeringsplan Gezondheid.
De gemeente dat zijn we samen!
ChristenUnie Velsen vindt het belangrijk dat de inwoners van Velsen samen met de overheid de zorg voor de samenleving oppakken. Het is belangrijk om gebruik te maken van de kennis en ervaring van onze inwoners, maar ook om op die manier de onderlinge verbinding tussen bewoners en tussen bewoners en overheid te laten groeien.
De luchtkwaliteit in de IJmondregio kan en moet beter, want onze luchtkwaliteit leidt tot negatieve gezondheidseffecten. IJmondiaal is nu in het ontwerp Programma Gezondheid en Luchtkwaliteit uitgewerkt wat de gemeenten hieraan bijdragen.
In dit programma is er uiteraard aandacht voor de staalindustrie, maar het programma gaat veel verder dan Tata en dat is goed. Want ook andere industrie, de scheepvaart, de luchtvaart, het wegverkeer en zeker ook de houtstook thuis (25% van het fijnstof in de lucht) dragen fors bij aan slechtere luchtkwaliteit.